Termín
Dnes má svátek: Soňa
Dnes má svátek: Soňa

Revoluce družinových funkcí

( 1 hlas ) 
  • Zveřejněno 21. 6. 2012 7:27
  • Zobrazeno: 3031

Katastrofický stav aktivity členů naší družiny mě vedl k zamyšlení: Co je špatně? Z naší nástěnky dnes spadl poslední obrázek, v kronice je poslední zápis z Betlémského světla a vedoucí mi neustále připomínají, že po sobě necháváme v klubovně binec. Jak na to mám na všechno stačit sám, když ostatní nic nedělají?

obr

Jako vždycky

Družinové funkce si rozdělujeme každý rok. Kromě rádce a podrádce máme tradičně tyto: kronikář, nástěnkář, pokladník, kuchař, zdravotník, vlajkonoš a topič. Všechno jsou to potřebné věci, ale nikdo je nechce dělat, takže trávíme na první schůzce vždycky spoustu času čekáním, než si někdo něco raději vezme, abychom už šli hrát nějakou hru. No ale vzít si něco na starosti ještě nic neznamená. V lepším případě všichni plní svoji funkci první měsíc a pak to postupně skomírá, až se nedělá nic. V horším případě nedělají nic od začátku.

Revoluce

„STOP!!!“ řekl jsem si. Musíme na to jinak nebo se z toho zblázním. Není přece tak důležité mít krásnou nástěnku a zapsanou každou akci jako to, aby každý člen věděl, že je nepostradatelným článkem naší družiny protože dělá něco důležitého a dělá to dobře. A těžko bude dělat něco dobře, pokud ho to nebude bavit a nebude to dělat rád.

 

A tak jsem vymyslel následující postup, jak ostatní motivovat do plnění jejich funkce:

  1. Vykašleme se na staré funkce – nebudeme z nich dělat žádné dogma. Každý si sám řekne, co ho baví a v čem je dobrý. Všichni společně potom vymyslíme, jak by se předností každého z nás dalo pravidelně využívat v naší družině.

  2. Každá funkce bude mít nějakej drsnej název, protože je lepší být fireman než topič;-)

  3. S každým sepíšeme pracovní smlouvu, ve které bude název funkce, kdo ji plní a seznam úkolů které má na starosti. Smlouvu stvrdí rádce a ten dotyčný otiskem svého prstu. Můžeme je potom vyvěsit na nástěnku – alespoň nezůstane prázdná, pokud nikdo nebude chtít dělat nástěnkáře (vlastně designera))

  4. Na konci každého měsíce dostane každý jeden kroužek, aby ho dal člověku, o kterém si myslí, že svojí aktivitou přispěl tento měsíc družině nejvíce. Tomu, kdo bude mít na konci roku nejdelší řetěz, se ostatní složí na polárkáč.

To jsem zvědav, jak to zabere. Jak to máte s funkcemi ve vaší družině? Napište prosím svoje zkušenosti do komentářů pod článkem.Teo
Zobrazit další články autora

Odkazy

Přihlášení or Registrace